Go Back   Subaru Impreza Forum - WRX STI Rally Performance Tuning > Subaru Impreza Technical Area > Technical General

Subaru Impreza Forum

cold start problem
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 25 Feb 2009, 12:01 PM   #1 (permalink)
Fresh Scooby
 
Join Date: Feb 2009
Posts: 3
cold start problem

hi to all, this my first post but hopefully only problem. my 94 wrx has suddenly become very difficult to start when cold but fine once started and warm. have read somewhere that there is a relay that controls cold start fuel intake??? but dont know where to locate this if this the problem. any help would be appreciated...
Offline   Reply With Quote
Old 25 Feb 2009, 12:27 PM   #2 (permalink)
Super Moderator
Paid & Proud
 
Tidgy's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: Nottingham
Posts: 18,743
Re: cold start problem

can you hear the fuel pump buzzing when you turn the ignition?

do you know what the battery condition is like?
__________________
PM, Squirrels best friend, cream egg king and resident .org spam tart/Perv
Offline   Reply With Quote
Old 27 Feb 2009, 12:24 AM   #3 (permalink)
Obsessed Scooby
 
stiimpreza1984's Avatar
 
Join Date: Jul 2008
Location: Cork, Ireland
Posts: 7,475
Re: cold start problem

Whats the leads and plugs like and battery condition like as said above
Offline   Reply With Quote
Old 01 Mar 2009, 11:25 AM   #4 (permalink)
Fresh Scooby
 
Join Date: Feb 2009
Posts: 3
Re: cold start problem

battery fine fuel pump working, it fires and starts briefly then cuts out( as if choke not working), after 4/5 times it starts and works fine once it warms up
Offline   Reply With Quote
Old 01 Mar 2009, 07:23 PM   #5 (permalink)
Obsessed Scooby
 
stiimpreza1984's Avatar
 
Join Date: Jul 2008
Location: Cork, Ireland
Posts: 7,475
Re: cold start problem

Quote:
Originally Posted by brummie40 View Post
battery fine fuel pump working, it fires and starts briefly then cuts out( as if choke not working), after 4/5 times it starts and works fine once it warms up
Next I would try plugs, leads, and when last you change fuel filter and air filter one of them could be clogged
Offline   Reply With Quote
Old 12 Mar 2009, 10:46 PM   #6 (permalink)
Fresh Scooby
 
Join Date: Mar 2009
Posts: 1
Re: cold start problem

hiya

i have the exact problem

my engine management has came on aswell
can any one help
Offline   Reply With Quote
Old 12 Mar 2009, 11:30 PM   #7 (permalink)
Cool Scooby
 
backwheelboy's Avatar
 
Join Date: May 2008
Location: Cornwall
Posts: 260
Re: cold start problem

Quote:
Originally Posted by SCOOBIEDOO View Post
hiya

i have the exact problem

my engine management has came on aswell
can any one help

Code read your ecu mate, it should tell you why management light is on
Offline   Reply With Quote
Old 13 Mar 2009, 02:12 PM   #8 (permalink)
Obsessed Scooby
 
stiimpreza1984's Avatar
 
Join Date: Jul 2008
Location: Cork, Ireland
Posts: 7,475
Re: cold start problem

Quote:
Originally Posted by SCOOBIEDOO View Post
hiya

i have the exact problem

my engine management has came on aswell
can any one help
How to read ECU codes Classic Impreza and hers another link for the codesScoobypedia | Trusted knowledge for everything Subaru | Knowledge / Subaru Specific Trouble Code Definitions
Offline   Reply With Quote
Old 15 Mar 2009, 04:17 PM   #9 (permalink)
Fresh Scooby
 
Join Date: Feb 2009
Posts: 3
Re: cold start problem

hi, thanks for all the info but unfortunately i no longer drive my beloved scooby as my son crashed it last week and totalled it. not a lot of salvage only engine and box. kids eh!!!!!!!
Offline   Reply With Quote
Old 16 Mar 2009, 12:21 AM   #10 (permalink)
Obsessed Scooby
 
stiimpreza1984's Avatar
 
Join Date: Jul 2008
Location: Cork, Ireland
Posts: 7,475
Re: cold start problem

Sorry to hear once your son ok main thing
Offline   Reply With Quote
Old 16 Mar 2009, 05:02 AM   #11 (permalink)
Fresh Scooby
 
Join Date: Mar 2009
Posts: 1
Re: cold start problem

i have an 04 impreza wrx i just bought it a week ago, while i was driving i accelerated and then the enigne shut off and when i try to restart it it starts an immeditley shuts off again every time. The engine oil looked really low so i added a bottle but there weas no difference, the intake filter looks very dirty but I cant reach it becuase its going into the fendr. can anyone help me out?
Offline   Reply With Quote
Old 16 Mar 2009, 06:53 PM   #12 (permalink)
Obsessed Scooby
 
stiimpreza1984's Avatar
 
Join Date: Jul 2008
Location: Cork, Ireland
Posts: 7,475
Re: cold start problem

Quote:
Originally Posted by mickid173 View Post
i have an 04 impreza wrx i just bought it a week ago, while i was driving i accelerated and then the enigne shut off and when i try to restart it it starts an immeditley shuts off again every time. The engine oil looked really low so i added a bottle but there weas no difference, the intake filter looks very dirty but I cant reach it becuase its going into the fendr. can anyone help me out?
Have heard of odd problem like this before air filter must be manky is it this happend to some cars I worked on before engine cant breath so same as whats happening in your car give it a good clean should sort it ifs its not that clean the maf sensor
Offline   Reply With Quote
Old 20 Mar 2009, 12:24 AM   #13 (permalink)
Fresh Scooby
 
Join Date: Mar 2009
Posts: 2
Re: cold start problem

I ma having the same problem with my WRX 95 plate, car has only done 46,000 miles and only picked it up 2 days ago, really cold morning yesterday and when i tried to start it, it struggled but once up to temp it was fine, the 'check engine' light illuminated also. I have been informed it could be the coolant temperatur sensor? I will be making some enq's re this.
Offline   Reply With Quote
Reply

Bookmarks


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Cold start problems was4 Engine Bay 9 21 Nov 2010 01:04 AM
Heater Problem hot then cold then hot etc!! bathspray Technical General 12 26 Jan 2009 07:41 PM
Start up problem foofighter955 Technical General 7 19 Dec 2006 12:47 PM
bad cold start, cooling fan wont turn off Geoff_uk Engine Bay 16 28 Feb 2006 12:59 PM
Cold Starting Problem wrx2005 Engine Bay 6 19 Feb 2006 08:49 PM


All times are GMT. The time now is 02:08 AM.



Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.
LinkBacks Enabled by vBSEO 3.6.0 PL2 © 2011, Crawlability, Inc.