Go Back   Subaru Impreza Forum - WRX STI Rally Performance Tuning > Subaru Impreza Technical Area > Technical General

Subaru Impreza Forum

humming whinning noise
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 04 Nov 2006, 12:07 PM   #1 (permalink)
Fresh Scooby
 
Join Date: Nov 2006
Posts: 8
Unhappy humming whinning noise

hi im new to this site an what a great site it is. Ive just bought a 1994 wrx ra which is a import. Ive done over a thousand miles since i bought it no probs for some reason now at 40mph there is like a humming noise or whine from the front of the car accelerate past and it goes but then comes back after 70mph. its baffeling me the only thing ive done is put a decat front downpipe on her but it didnt do it with it on origonally when it went on. i havent a clue i hope someone has a idea thanks for any help, Nath
Offline   Reply With Quote
Old 04 Nov 2006, 12:41 PM   #2 (permalink)
Young Scooby
 
Join Date: Oct 2006
Location: mid glamorgan
Posts: 76
hello nath i have a wrx 94 import ive recently put a decat on ,does your car have a whistling sound when changing gear.if you have its your turbo spooling up.
Offline   Reply With Quote
Old 04 Nov 2006, 03:02 PM   #3 (permalink)
Fresh Scooby
 
Join Date: Nov 2006
Posts: 8
Question

its not the turbo spooling up its a kind of whinning noise ive just took belt of air con and checked bearings which are ok so gonna see if thats any better as my aircon pump was noisey.its just funny it only appears at 40mph taking it steady ive also checked gearbox oil i think its the dipstick near turbo an has plenty in it so dont know
Offline   Reply With Quote
Old 04 Nov 2006, 03:34 PM   #4 (permalink)
Super Moderator
Paid & Proud
 
2002pete's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: UK
Posts: 14,377
Hi nath,

Have a look at this thread (whinning noise)

Wheel Bearings/Tyres

Link: http://www.subaru-impreza.org/bbs/sh...whinning+noise
__________________
Pete.

Offline   Reply With Quote
Old 04 Nov 2006, 03:52 PM   #5 (permalink)
Fresh Scooby
 
Join Date: Nov 2006
Posts: 8
Question

its not the tyres pete as they are brand new yokos all round on 18s and are wearing even all roundim gonna take it for a longish drive later to see if taking the air con belt of worked at all ill have to see an post my results, i dont think its diff or box as there is no grinding noises an drives smooth.

just tried it an it is no different could it be the gearbox or maybe thrust bearing as it could do with a new clutch soon as pedals reaching the top just like my old skyline used to before it went

Last edited by nath; 05 Nov 2006 at 09:48 AM.
Offline   Reply With Quote
Old 14 Nov 2006, 02:56 AM   #6 (permalink)
Young Scooby
 
djquest's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 74
hi nateh, just wondering have you checked your power steering pump. my Scoob did the same thing as yours. it ended up being the power steering pump.

the way i checked mine was the power steering mine was by first doing a full lock and holding it there. if you hear you power steering wining like mad, chances are the bearing in the pump are gone. the other way to check it is. you keep the engine running. pop the hood open. rev the engine using the throttle cable and if you can hear a whining sound comming from the power steering motor. most likley it will be that.

btw allot of people may not recommend you rev your engine. but remember you would only revining it to do a easy check.

if it is your powersteering motor, a second hand one will cost you up to £40 and a new one i think about £150. also before you buy it, look at your powersteering pump carefully as on the lower back right hand side you may have a sensor cable going into it. if you do make sure you buy powersteering pump which has that. i have a MY94 WRX (import)

i hope that helps. good luck and welcome to the org
Offline   Reply With Quote
Old 14 Nov 2006, 02:33 PM   #7 (permalink)
Dedicated Scooby
 
andrewwhitcombe's Avatar
 
Join Date: Jul 2004
Location: Caerphilly S.Wales
Posts: 2,311
Send a message via MSN to andrewwhitcombe
Sounds like a wheel bearing to me.??

Sounds a bit silly, but just to be on the safe side check your gearbox oil too!

If it was anything to do with the belts or pulleys it would probably be a constant noise, Although u could try spraying some belt conditioner on them to see if that helps. Personnaly I use a bit of WD40 on mine.
__________________
If in Doubt Flat Out
Offline   Reply With Quote
Reply

Bookmarks


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Future noise limits discussed. News_Bot Moto-X News 0 06 Mar 2008 06:12 PM
Future noise levels discussed. News_Bot Moto-X News 0 06 Mar 2008 03:46 PM
Knocking noise jasonjordan Technical General 5 03 Dec 2007 07:13 PM
Wheel Bearing Noise from the Rear Bluebotle Technical General 7 24 Jun 2007 12:09 AM
Humming noise? Gaza Technical General 10 16 Sep 2006 06:02 PM


All times are GMT. The time now is 08:58 PM.



Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.
LinkBacks Enabled by vBSEO 3.6.0 PL2 © 2011, Crawlability, Inc.