Go Back   Subaru Impreza Forum - WRX STI Rally Performance Tuning > Subaru Impreza General > Subaru Impreza Discussions

Subaru Impreza Forum

boost problem - stutter/judder under boost occuring
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 31 Mar 2009, 08:39 AM   #1 (permalink)
Fresh Scooby
 
Join Date: Mar 2009
Posts: 6
boost problem - stutter/judder under boost occuring

Hey guys... new to the site and needing help already on my first topic!

okay... problems started to occur latly with MY00 turbo 2000

when spooling up to boost, it starts to judder and stutter... like a misfire... but will drive normally in any other case up till boost... no engine warning lights and temp has remained the same...

New to subaru's... have checked all piping and all seems attached and solid fom what i can see without removing parts although could be a split in the hosing.

removed MAF while idling... neva cut out but did stutter asthough would stall.

someone mentioned the boost solenoid but have no idea how to clean this!

also upon further reading... knock sensor? possible bit of dodgy fuel making the knock sensor act up on boost? except there is no warning lights coming up on dash

a little lost here, car did a 200mile journey the weekend before with no problems.

any idea's guys? would a diagnostic show this problem?

cheers, any help appreciated in advance
Offline   Reply With Quote
Old 31 Mar 2009, 08:57 AM   #2 (permalink)
Veteran Scooby
 
bugeye_bob's Avatar
 
Join Date: Mar 2009
Location: UK-Earth - Search google maps for "The Stig"
Posts: 4,563
Re: boost problem - stutter/judder under boost occuring

Hi and welcome along to the site,
Your symptoms seem to point towards a dodgy plug gap or failing dispack if it was a early classics but i think yours has the later single coil pack and leads off?
Your right in believing the mafs are iffy on ur year,
You can clean your boost solenoid with carb/brake cleaner.
hth
Offline   Reply With Quote
Old 31 Mar 2009, 09:11 AM   #3 (permalink)
Fresh Scooby
 
Join Date: Mar 2009
Posts: 6
Re: boost problem - stutter/judder under boost occuring

Quote:
Originally Posted by bugeye_bob View Post
Hi and welcome along to the site,
Your symptoms seem to point towards a dodgy plug gap or failing dispack if it was a early classics but i think yours has the later single coil pack and leads off?
Your right in believing the mafs are iffy on ur year,
You can clean your boost solenoid with carb/brake cleaner.
hth
thanks - had a look around the site seems like a good bunch of folk

yeah plugs and coil pack have been mentioned, although on other sites i have asked this seems to be a recurring problem and plug change makes no difference which is a bit gutting.

yes my coil pack is situated on top of the block with leads coming off each corner... any way i can tell if this is faulty?

been told this a number of times with the MAF but would a diagnostic check on the laptop show this even though no warning light on the dash?

to clean the boost solenoid... is it just a case of taking off the hosing, removing the part, cleaning with brake cleaner and allowing to air off, then attaching it all back up?

Dboy
Offline   Reply With Quote
Old 31 Mar 2009, 09:18 AM   #4 (permalink)
Veteran Scooby
 
bugeye_bob's Avatar
 
Join Date: Mar 2009
Location: UK-Earth - Search google maps for "The Stig"
Posts: 4,563
Re: boost problem - stutter/judder under boost occuring

Quote:
Originally Posted by Dazzaboy7 View Post
thanks - had a look around the site seems like a good bunch of folk

yeah plugs and coil pack have been mentioned, although on other sites i have asked this seems to be a recurring problem and plug change makes no difference which is a bit gutting.

yes my coil pack is situated on top of the block with leads coming off each corner... any way i can tell if this is faulty?

been told this a number of times with the MAF but would a diagnostic check on the laptop show this even though no warning light on the dash?

to clean the boost solenoid... is it just a case of taking off the hosing, removing the part, cleaning with brake cleaner and allowing to air off, then attaching it all back up?

Dboy

Hi, pretty simple to clean BS out, yes to whipping the pipes off( make a note of where you took them from) then under the steering wheel there is 2 black and 2 green connectors, join them together and you will hear the boost solenoid opening and closing and the fans coming on and going off, spray your cleaner in while these connectors are together, then remove connectors and re assemble your pipework,
Spark plug gaps can make a big diff to how the car runs, so even of you change the plugs they may be set at too high a gap, 0.7 iirc is the correct gap for standard boost.
edited to add plug gap is 0.7 - 0.8 on autodata

Last edited by bugeye_bob; 31 Mar 2009 at 09:21 AM.
Offline   Reply With Quote
Old 31 Mar 2009, 09:29 AM   #5 (permalink)
Fresh Scooby
 
Join Date: Mar 2009
Posts: 6
Re: boost problem - stutter/judder under boost occuring

the misses old man is a manager at a mechanics garage so he is goin to have a word with the diagnostic technicion today to see if he has any free time this evening to plug it in... hopefully this will show something!

if the "check engine" light does not activate on the dash, by plugging the conectors under the steering columb and turning on the ignition, would this show any faults by giving the code in flashing lights? also which connectors is this as i have herd there is 2 green and 2 black connectors but have not looked. one this is done could i simply just disconnect them? wouldnt like to connect these plugs and find i have immobilised the car
Offline   Reply With Quote
Old 31 Mar 2009, 06:33 PM   #6 (permalink)
Super Moderator
Paid & Proud
 
Tidgy's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: Nottingham
Posts: 18,743
Re: boost problem - stutter/judder under boost occuring

some seonsors don't sho up a check engine light im afraid, get it checked out and if needs be get it to a specialist to diagnose, could sav eyou alot of money chasing a problem round the engine bay
__________________
PM, Squirrels best friend, cream egg king and resident .org spam tart/Perv
Offline   Reply With Quote
Old 01 Apr 2009, 07:39 AM   #7 (permalink)
Fresh Scooby
 
Join Date: Mar 2009
Posts: 6
Re: boost problem - stutter/judder under boost occuring

well... diagnosic they had couldnt get into my cars computer to check, but located a decent guy who aparently knows his motors just down the road from me and has the proper equipment which will put my mind to rest if its a sensor or not.

still a little confident its just in need of a service but would prefer to get this problem solved first obviously! will let you know how i get on
Offline   Reply With Quote
Old 05 Oct 2011, 10:39 PM   #8 (permalink)
Fresh Scooby
 
mint1995wrx's Avatar
 
Join Date: May 2009
Location: lisburn northern ireland
Posts: 12
Re: boost problem - stutter/judder under boost occuring

i had same problem 2yrs ago , i changed plugs and disconnected battery overnight , apparently doing that resets ecu , it sorted mine so maybe it will work for you
Offline   Reply With Quote
Old 06 Oct 2011, 12:04 PM   #9 (permalink)
Super Moderator
Paid & Proud
 
Tidgy's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: Nottingham
Posts: 18,743
Re: boost problem - stutter/judder under boost occuring

i would hope it sorted by now,,,,, lol
__________________
PM, Squirrels best friend, cream egg king and resident .org spam tart/Perv
Offline   Reply With Quote
Reply

Bookmarks


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
boost problem gav2777 Technical General 5 27 Feb 2009 11:39 PM
boost cut problem (help) meldino Engine Bay 2 06 Aug 2008 06:59 PM
strange boost problem! doc__dave Engine Bay 11 30 Aug 2007 07:09 PM
boost problem - need help! Big Dawg Engine Bay 2 13 Jun 2006 07:32 PM
boost problem scotteboy Technical General 8 14 Mar 2006 10:41 PM


All times are GMT. The time now is 10:13 AM.



Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.
LinkBacks Enabled by vBSEO 3.6.0 PL2 © 2011, Crawlability, Inc.