Go Back   Subaru Impreza Forum - WRX STI Rally Performance Tuning > Subaru Impreza General > Subaru Impreza Discussions

Subaru Impreza Forum

Decat downpipe help!
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 31 Mar 2008, 03:04 PM   #1 (permalink)
Fresh Scooby
 
Join Date: Mar 2008
Location: Ireland
Posts: 1
Decat downpipe help!

Have installed full japspeed SS system including decat downpipe. Car now throwing 'check engine light'. Compressor is spinning up all the time now. Will this damage engine?
Car is a 1993 WRX classic import. Is there a quick fix solution or will I have to buy Lamba sensor (old one damaged), and re-connect to downpipe.
Will I have to redrill plug on downpipe (sensor has smaller threads) and rethread or weld in sensor to decat downpipe or is there an aftermarket downpipe plug available?
Any help much appreciated...
Offline   Reply With Quote
Old 31 Mar 2008, 08:40 PM   #2 (permalink)
Cool Scooby
 
Anders52's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Location: Edinburgh
Posts: 228
Send a message via MSN to Anders52
Never heard of japspeed m8, i take it you mean janspeed?

Also what do you mean the compressor is spinning up all the time? Thats the whole point of a decat. It gets the gasses moving faster so the turbo will spool up quicker and you hear it earlier as well.

You have the check engine light because you havent installed the o2 sensor back into the exhaust. Im not sure how you are going to do this if the threads are different but without an aftermarket ecu where you can disable the o2 sensor then you are stuck m8. subaru's ecu will play it safe until you spend money with someone who can diagnose the fault. (usually subaru)

As far as i know the sensors all have the same size thread so you should just buy a new one (reputable dealer not ebay) and then it should fit and then a simple ecu reset should cure all.
__________________
Liver is evil!!!!

Last edited by Anders52; 31 Mar 2008 at 08:46 PM.
Offline   Reply With Quote
Old 31 Mar 2008, 11:09 PM   #3 (permalink)
Veteran Scooby
 
uk dave's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Location: Impreza Preservation Society HQ
Posts: 4,399
Send a message via MSN to uk dave
Have had this before on a pulsar of a mates all i did (as i had a spare exhaust plug/bung for o2sensor)were drill straight through the bung then let the o2sensor make its own threads if ya like whilst i held bung in a vice tightened up/through with a spanner-alternatives just to find a nut that fits the sensor drill hole in exhaust weld nut to it then just screw sensor in.

just make sure the sensor tip sits far enough into the exhaust either way, dazs threads on his were quite long.

Thought wrx`s had a cat fire sensor know a mates did with a braided wire to it that sat further down the pipe near join.
__________________
Best sealant used to date- Fourstar ultimate paint protection *Now discontinued* Rebranded as sonus SFX4 paint sealant-Try some ya wont be dissapointed.

Last edited by uk dave; 31 Mar 2008 at 11:19 PM.
Offline   Reply With Quote
Reply

Bookmarks


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
DECAT DOWNPIPE ? scoobaroo Technical General 10 06 Nov 2005 08:11 PM


All times are GMT. The time now is 07:47 AM.



Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2022, vBulletin Solutions, Inc.
LinkBacks Enabled by vBSEO 3.6.0 PL2 © 2011, Crawlability, Inc.