Go Back   Subaru Impreza Forum - WRX STI Rally Performance Tuning > Subaru Impreza Technical Area > Engine Bay

Subaru Impreza Forum

OVER REVVING IDLE AND CUT OUT
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 29 Jan 2023, 12:11 PM   #1 (permalink)
Young Scooby
 
beejay820's Avatar
 
Join Date: Jul 2010
Location: Near Stoke-on-Trent
Posts: 62
OVER REVVING IDLE AND CUT OUT

Hi,
I previously posted about my problems a couple of months back, but no one seemed to be able to respond with a suggestion. So I am posting again with a few more details, as I havenít been able to get the issues rectified.

Firstly, when I first start the car, it revs to 2500 to 3000rpm. It does settle down to normal cold start rpm after about 10 seconds, or if I blip the throttle. It remains at around 1600rpm for much longer than it used to and it eventually settles down to normal idle. Otherwise, the car runs pretty much normally, just hanging on occasion when I come to a stop.
Hereís the weird thing though: If the car moves, as in rolls down hill at more than 5mph without touching the accelerator, it revs up to about 2500rpm then up and down until I stop. This happens backwards and forwards, but if I remain static, the revs remain at around 1600 for a few minutse until it settles to 750.

Secondly, when I put my foot down and the boost reaches about 15psi, the engine suddenly cuts out and the EML comes on. This seems to have lowered from the 20psi cut out level a couple of months back. I replaced the boost controller and the MAF sensor, because the CEL logged a boost control fault, nothing changed. After three or four trips, the EML goes off.

Any thoughts would be appreciated.
Offline   Reply With Quote
Old 19 Mar 2023, 05:13 AM   #2 (permalink)
Young Scooby
 
beejay820's Avatar
 
Join Date: Jul 2010
Location: Near Stoke-on-Trent
Posts: 62
Re: OVER REVVING IDLE AND BOOST CUT OUT-SORTED

Quote:
Originally Posted by beejay820 View Post
Hi,
I previously posted about my problems a couple of months back, but no one seemed to be able to respond with a suggestion. So I am posting again with a few more details, as I havenít been able to get the issues rectified.

Firstly, when I first start the car, it revs to 2500 to 3000rpm. It does settle down to normal cold start rpm after about 10 seconds, or if I blip the throttle. It remains at around 1600rpm for much longer than it used to and it eventually settles down to normal idle. Otherwise, the car runs pretty much normally, just hanging on occasion when I come to a stop.
Hereís the weird thing though: If the car moves, as in rolls down hill at more than 5mph without touching the accelerator, it revs up to about 2500rpm then up and down until I stop. This happens backwards and forwards, but if I remain static, the revs remain at around 1600 for a few minutse until it settles to 750.

Secondly, when I put my foot down and the boost reaches about 15psi, the engine suddenly cuts out and the EML comes on. This seems to have lowered from the 20psi cut out level a couple of months back. I replaced the boost controller and the MAF sensor, because the CEL logged a boost control fault, nothing changed. After three or four trips, the EML goes off.

Any thoughts would be appreciated.
Barometric Pressure Sensor.
Offline   Reply With Quote
Reply

Bookmarks


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
No revving GarethDalley Subaru Impreza Discussions 12 19 Mar 2011 07:08 PM
Strange noise when revving DJBenz Subaru Impreza Discussions 3 10 Oct 2008 08:47 AM
Whirring noise when revving????? SilverStreak Technical General 4 03 Oct 2008 08:44 PM
Engines revving for F1 in Schools challenge. News_Bot Formula News 0 12 Mar 2007 02:30 PM
Montoya revving up for the Cup with Daytona debut. News_Bot Nascar News 0 09 Jan 2007 02:30 PM


All times are GMT. The time now is 07:55 AM.



Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2023, vBulletin Solutions, Inc.
LinkBacks Enabled by vBSEO 3.6.0 PL2 © 2011, Crawlability, Inc.