Go Back   Subaru Impreza Forum - WRX STI Rally Performance Tuning > Subaru Impreza Technical Area > Engine Bay

Subaru Impreza Forum

BOOST ISSUES or what ?
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 18 Jan 2014, 08:22 PM   #1 (permalink)
Fresh Scooby
 
Join Date: Jan 2014
Location: southampton
Posts: 16
BOOST ISSUES or what ?

Howdy scooby fans just registered and am in need of help Pro's only lol.
my car is a 2002 bugeye wrx turbo ej25

Right then i bought this 2002 bugeye a while ago as a unfinished project as it had just had the heads done.
so i put her back togther and got her running taxed mot etc etc, now since having it road legal i have had huge boost missfire issues, engine management light on most of the time sometimes flashes (usually under hard acceleration)
holds back and judders like mad at 4500 rpm, and seems really low on boost,
strangely after racking up a few miles it gets better not so juddery but still there and if the battery is disconnected it runs as i just described.
its been code red loads and it started off saying lambda sensor so changed it then said maf meter so i changed that then cly 2 missfire changed coil pack, then camshaft pos sensor again changed.
i've also since buying the car fitted a new back box (prodrive) as it had some home made crap on it changed all fluids and filters, plugs, 4 wheel alignment, tyres, radiator, water pump, cambelt kit (timing has been checked twice as i double checked it today) its always run on 97 ron, i've done a compresson test checked all boost pipes three or more times, cleaned dump valve .
Im at a stage now where im stuck and don't know what to do. all is stock parts and has no mods. any help or advice would be much wanted.
Offline   Reply With Quote
Old 18 Jan 2014, 09:21 PM   #2 (permalink)
Veteran Scooby
 
bugeye_bob's Avatar
 
Join Date: Mar 2009
Location: UK-Earth - Search google maps for "The Stig"
Posts: 4,563
Re: BOOST ISSUES or what ?

what codes is it now giving ?
__________________
-- .. ... ... .. -. --. / -... ..- - / -. --- - / ..-. --- .-. --. --- - - . -.
Offline   Reply With Quote
Old 18 Jan 2014, 09:33 PM   #3 (permalink)
Fresh Scooby
 
Join Date: Jan 2014
Location: southampton
Posts: 16
Re: BOOST ISSUES or what ?

Well its got no codes at the moment, but the last one was the camshaft position sensor which has been replaced.
Offline   Reply With Quote
Old 19 Jan 2014, 11:05 AM   #4 (permalink)
Veteran Scooby
 
bugeye_bob's Avatar
 
Join Date: Mar 2009
Location: UK-Earth - Search google maps for "The Stig"
Posts: 4,563
Re: BOOST ISSUES or what ?

next question what boost is it hitting ?
__________________
-- .. ... ... .. -. --. / -... ..- - / -. --- - / ..-. --- .-. --. --- - - . -.
Offline   Reply With Quote
Old 19 Jan 2014, 11:32 AM   #5 (permalink)
Fresh Scooby
 
Join Date: Jan 2014
Location: southampton
Posts: 16
Re: BOOST ISSUES or what ?

Ha ha im actually trying to find a gauge now as i don't have one.
Offline   Reply With Quote
Old 19 Jan 2014, 01:30 PM   #6 (permalink)
Fresh Scooby
 
Join Date: Jan 2014
Location: southampton
Posts: 16
Re: BOOST ISSUES or what ?

Update; engine check light has come back on its now stating cyl 1 missfire grrrrrrrrrrrrrrrrr,
i've got a spare so im gonna ghange it.
also anyone know where i can get some bottom end shells as i've noticed a very slight knock at 2500 rpm.
Offline   Reply With Quote
Old 19 Jan 2014, 01:32 PM   #7 (permalink)
Veteran Scooby
 
bugeye_bob's Avatar
 
Join Date: Mar 2009
Location: UK-Earth - Search google maps for "The Stig"
Posts: 4,563
Re: BOOST ISSUES or what ?

so is the car seeing knock and pulling timing ?
__________________
-- .. ... ... .. -. --. / -... ..- - / -. --- - / ..-. --- .-. --. --- - - . -.
Offline   Reply With Quote
Old 19 Jan 2014, 02:44 PM   #8 (permalink)
Fresh Scooby
 
Join Date: Jan 2014
Location: southampton
Posts: 16
Re: BOOST ISSUES or what ?

its got a small engine knock from the bottom end yes, pulling timing ????
also now have egr valve fault after replacing cyl 1 coil pack and yet another code read.
im going to now reset the ecu and see what that does.
Offline   Reply With Quote
Old 20 Jan 2014, 01:11 PM   #9 (permalink)
Fresh Scooby
 
Join Date: Jan 2014
Location: southampton
Posts: 16
Re: BOOST ISSUES or what ?

Ive decided the motor is coming out it has leaky rocker gaskets, as well as starting to knock, also i've done another compression test as i realised my old one was full of oil after lending it to someone.
results are not great on a warm engine i got
cyl1 132 psi
cyl2 120 psi
cyl 3 129 psi
cyl 4 110 psi
on the plus side the engine management light no longer comes on although it is still megga slow and still judders (misses) at 4500 rpm
Also why does my egr valve have bungs in the top pipe ???????one off the valve itsself and one in the actuator on the turbo ???
Offline   Reply With Quote
Reply

Bookmarks


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
E-Boost 40psi electronic boost controller sub225 Newbies - Say Hello Here 3 15 Apr 2012 03:03 PM
3 port boost solenoid, or manual boost controller philldoebagins Modifications - Tips and Tricks 6 03 Dec 2011 08:49 PM
boost problem - stutter/judder under boost occuring Dazzaboy7 Subaru Impreza Discussions 8 06 Oct 2011 12:04 PM
Boost issues Jelfsi Engine Bay 2 07 Nov 2010 01:53 PM
Boost issues! NatWrex Engine Bay 0 09 Apr 2006 09:04 AM


All times are GMT. The time now is 04:33 PM.



Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.
LinkBacks Enabled by vBSEO 3.6.0 PL2 © 2011, Crawlability, Inc.